Nadaljujemo s tretjim delom serije člankov, s katerimi vam želimo razložiti, kateri dejavniki pomembno vplivajo na okus vrhunske kave v skodelici. Spoznali smo že, kako kemijska sestava kavnega zrna in kako geografsko poreklo vplivata za okus kave v skodelici.

Poleg raznolikih tal tropskega in subtropskega pasu, kjer kavovci uspevajo, je pomembna tudi sorta kavovcev.

Več kot le Arabica in Robusta

Skoraj 99 odstotkov svetovnega pridelka predstavljata dve najbolj razširjeni vrsti kav, Arabica in Robusta (imenovana tudi Canephora).

Če jih primerjamo med sabo, so kave vrste Robusta bolj bogate s kofeinom, kave vrste Arabice pa so bolj polnega okusa in bolj aromatične, zato so tudi na trgu kave bolj cenjene. Med bolj poznanimi je tudi vrsta Liberica, ki ima kar 4x več kofeina kot povprečna Robusta.

V pražarni Escobar večinoma pražimo kave vrste Arabica z različnih koncev sveta, ki so tudi naša najbolj priljubljena vrsta in jih dobavljamo sezonsko.

Ogromno sort Arabice

Če se osredotočimo le na Arabice, imajo te ogromno podvrst oziroma sort. Še vedno pravijo, da nismo odkrili vseh oziroma se razvijajo nove sorte, s katerimi se pridelovalci prilagajajo na podnebne spremembe oziroma želijo vzgojiti sorte odporne proti boleznim. To področje se je razvijalo predvsem po drugi svetovni vojni.

V zadnjih letih pa razvijajo nove sorte predvsem z namenom pridobivanja novih boljših okusov. V večini kavnih nasadov je v enem nasadu oziroma pridelanem lotu več različnih sort. Lahko rečemo, da gre za mali kavni Disneyland.

Šele v zadnjem obdobju se uveljavlja praksa, da se v kavnem nasadu ločujejo kavne sorte, z razlogom, da dobijo kmetje čisto sorto. Torej edinstven okus določne manjše pokrajine, določene sorte.

Najbolj prepoznavne sorte Arabic so:

  • Caturra,
  • Catuai,
  • Bourbon,
  • Geisha,
  • Mocca,
  • Typica

Kot namiguje že ime ima sorta Typica najbolj tipičen okus po kavi. V primerjavi s sortama Geisha ali Mocca je precej nežnejša, glede na okuse v kavni skodelici precej neizrazita.

Iz sorte Typica se je razvila sorta Maragogipe, ki je glede na okus malo bolj začinjena, ostra.

Ena izmed novo razvitih sort, poimenovano SL-28, kavni strokovnjaki uvrščajo med najboljše sorte, kar se tiče okusa, prevladujejo sadni, močni prijetni okusi.

Sorte ločimo s pomočjo morfologije, torej kako zgleda kavovec (listi, višina …) in njegovi sadeži, še bolj natančne rezultate pa pokažejo genske analize.

Če ste ljubitelji vin, verjetno veste, da ima Cabernet Suvignon povsem drugačne karakteristike kot rizling ali merlot. Primerljiva zgodba je kavni svet.

Ste že našli svojo najljubšo sorto kave?

V naši ponudbi trenutno blesti sorta SL-28, ki prihaja iz kenijske zadruge pridelovalcev kav Ngandori, Kenija Mwiria

Imamo pa tudi afriško sorto Hairloom, ki so jo posadili in vzgojili na Kostariki. To je kava s kavnega nasada Tres Milagros.

Okusi raznolike kavne sorte v tvoji skodelici: